2015. március 8., vasárnap

Jelelő indiánok - Indián jelek 2.


Korábban volt már egy poszt indián jelekről, folytatásként ma pár videót hoztam. Elsőként talán érdemes elmondani: nincs egy közös amerikai indián jelnyelv. A különböző indián törzsek ugyanúgy különböző nyelveken beszéltek/jeleltek, ahogy Európában a különböző nemzetek. 
Történetük nem túl vidám: a felfedezések során az őslakos amerikai indiánok nagy részét megölték, vagy a felfedezők "megtérítés" címszóval rájuk erőszakolták saját nyelvüket és vallásukat. Így máris érthető, miért hallani keveset indián jelelőkről: mert az eredeti számukhoz képest kevesen maradtak.





Mai első film 1930-ból való: Furcsa Bagolycheyenne indián meséli el egy vadászat történetét. 
Érdemes megfigyelni: a két szélső törzsfőnök végig hatalmas szigorral ül, mintha rá sem néznének a jelelőre, csak a szemük sarkából követik. Aztán a végén, a nagy összenevetésből kiderül, hogy mégiscsak jó a sztori. :-)



Ezen a linkelt videón (KATT) különböző törzsek vezetői mutatkoznak be röviden. A film ugyanakkor, ugyanott készült, mint az előző. Az egész Scott generálisnak köszönhető: összehívta a környék indián vezetőit, hogy mutassák be jelnyelvüket. (a videón is rajta van, ő a szemüveges, idősebb férfi, aki elsőként jelel). A filmfeliratokat is ő készítette. 
Gyakorlatilag indián jelnyelvi konferenciát szervezett: fontosnak tartotta, hogy ez a tudás fennmaradjon.

Miért volt szükség erre a jelnyelvi találkozóra? A Scott generális elmondása szerint azért, mert a fiatalok nem tanulták már az idősek jelnyelveit, ezért félő volt, hogy azok végleg elvesznek. Azért hívta össze a törzsfőnököket, hogy videóra vegye őket, hogy legalább filmszalagon megmaradjanak a törzsi jelek az utókornak.Ezután minden törzsfő bemutatja, mi a törzse jele, honnan jött, és még pár szót, de persze vannak visszafogottabbak is, akik csak a lényegre szorítkoznak. Többen is elmondják, hogy ugyan nem egy a nyelvük, mégis összetartoznak.

Kicsit későbbi, 1940-es a következő videó a sziú indiánok jeleiről. A jelelő maga nem indián: ő James Henry Cook kapitány, és elmondása szerint a sziúktól tanult jelelni.





Végül pedig egy kis kortárs: egy apacs származású fiatalember (4:00-tól), és a lenape-törzsből származó Tony Nagymama (4:38-tól) jelelnek pár szót.