2014. június 7., szombat

"Holnap" - gyereknyelven a hallássérülésről



Aki tudja, hogy ki Bogyó és Babóca, annak valószínűleg nem kell bemutatni a címben szereplő szerzőt, Bartos Erikát. Egyszerű, de nagyon kifejező rajzai mellett kedves történetei miatt is szeretik meséit gyerekek és felnőttek. 


Bartos Erika: Őrangyal
Kép forrása
Őrangyal című könyve ugyanolyan empátiáról, érzékenységről árulkodik, mint a többi segítő könyve: rajzolt már daganatos és szívműtétre váró gyerekeknek is, hogy az ő nyelvükön, képekkel magyarázza el, mi fog velük történni a nehéz időszakban. 

A könyvben olvasható négy mese egy-egy fogyatékosságot dolgoz fel a gyerekek nyelvén. Ezek közül az egyik - természetesen - a hallássérülés.

Bartos Erika: Őrangyal. 
Részlet a könyvből. Minden jog a szerzőt és a kiadót illeti!

"Szia! Berepült a labdánk az ablakotokon, hozd ki, kérlek! – hadarták a fiúk egymás szavába vágva. Misi a fülére mutatott, nemet intett a fejével, és halkan hozzátette: – Nem jól hallok. – Akkor játsszuk el, mi történt! ­– ajánlotta a csatár. Egyre nagyobb nevetés kísérte az előadást. Misi nézte, nézte, és hamarosan ő is nevetett."
(Forrás: gyerekinfo)

A meséből kiderül, mi lett a lakásba berepült labda sorsa, és kicsit jobban megismerjük Misit, a nagyothalló kisfiút és családját, és megtudjuk, mit szólnak a focizó kisfiúk a jelnyelvhez.



Ez a könyv tényleg az elfogadásról szólÉs ami a legszimpatikusabb: nem úgy, hogy sajnáltatja azokat, akik máshogy élnek, érzékelnek, mint az átlagember, hanem egyszerűen bemutatja a mindennapjaikat, és azt az érdekes világot, amiben élnek. 
Esti mesének is remek, nálunk mindenesetre nagy kedvenc! Másnak is szívből ajánlom.