2014. május 21., szerda

The Tribe - "A Törzs"


Formabontó film szerepel az idei, 53. cannes-i filmkritikusok hetén. Hogy ez minket miért érdekel? Természetesen mert jelelnek benne. Igaz, láttunk már jelelős filmet, nem is egyet, de ez mégis különleges. 

Az ukrán rendező, Myroslav Slaboshpytsky első egész estés filmjébe nem csupán "egy kis jelelést" vitt bele, hanem a teljes film jelnyelven zajlik. Felirat nincs. Szövegalámondás nincs. Csak és kizárólag a jelek, gesztusok, és a természetes zajok. A csend itt kifejezetten drámai elem. Minden szereplő siket, színészi tapasztalatok nélkül. 


Ízelítőnek nézzétek meg a trailert. A fiatalabbak és a gyengébb idegzetűek inkább hagyják ki - de ne csak az ajánlót, hanem az egész filmet. Jól látható, hogy nem egy cukormázas lányregény.



A történetről előzetesen annyit lehet tudni, hogy a főszereplő, Serhii újoncként érkezik egy siket iskolába, ahol a magát A Törzs-nek nevező banda az úr. Az új fiú igyekszik bekerülni a bandába, aztán persze jön a szerelem, és bekavar.


A rendező nem először használja a témát2010-es filmje -a "Gluchota"- kifejezetten ezt a címet is viseli (angolra "Deafness"-ként fordították, magyarul siketség-et jelent). Rövidfilm, mindössze 11 perces, de Arany Medve-díjra is jelölték. 


Katt IDE, és online meg is nézheted! 

A javaslat itt is érvényes: csak erős idegzetűeknek.